Bài tập về câu tường thuật có đáp án

Bên cạnh việc nắm chắc chắn lý thuyết, luyện tập tiếp tục bằng các bài tập thực hành là vấn đề vô cùng nên thiết, tốt nhất là đối với những nhà điểm ngữ pháp đặc biệt quan trọng như câu trực tiếp với câu loại gián tiếp. Cũng chính vì thế, bài viết hôm nay chúng mình sẽ cung ứng đến bạn những dạng bài tập phổ cập nhất của các loại câu này để chúng ta có thể ôn tập với củng rứa thêm con kiến thức.

Bạn đang xem: Bài tập về câu tường thuật có đáp án

Mình sẽ tóm tắt sang 1 chút về các cấu tạo câu trực tiếp, con gián tiếp thường gặp để chúng ta có thể nhớ lại và áp dụng ngay nhé.


Kiến thức nắm tắt về Câu tường thuật, câu con gián tiếp

Câu trực tiếp: “S + V…”, S + said/ said lớn Sb/ told.

(Trường hợp hễ từ tường thuật phân tách ở thì lúc này thì khi đưa sang câu con gián tiếp ta sẽ không còn lùi thì)

Câu tường thuật dạng câu kể: S + said/ said to lớn Sb/ told + that + S + V (lùi thì) 

Câu trần thuật dạng câu hỏi: S + asked/ wanted lớn know/ wondered + if/ whether/ Wh-words + S + V (lùi thì)

Câu tường thuật dạng câu mệnh lệnh: S + asked/ told + O + (not) + khổng lồ V

Trên đây là một số cấu tạo thông dụng, thường xuyên gặp. Xung quanh ra, còn một số kết cấu đặc biệt khác. Bạn cũng có thể tham khảo bài viết về Câu tường thuật để biết rõ hơn nhé.

*
*

I. Bài tập viết lại câu

1. “I walked home after the event,” Tom said.

➔ __________________________________________________________.


2. “Do you enjoy listening to lớn music?” Bin asked her.

➔ __________________________________________________________.

3. She said lớn me “Can you speak Vietnamese?”

➔ __________________________________________________________.


4. “I don’t like this red cap,” she said.

➔ __________________________________________________________.

5. He said lớn me “I haven’t finished my work”.

➔ __________________________________________________________.

6. “I must go home to make the dinner”,said Linda.

➔ __________________________________________________________.

7. “I have just received a postcard from my aunt,”my best friend said to me.

➔ __________________________________________________________.

8. “Do your sister & brother go khổng lồ the same school?” nam asked his friend.

➔ __________________________________________________________.

9. ”Give him a smile,”The photographer told him.

➔ __________________________________________________________.

10. “Don’t discuss this question now,” said my teacher to us.

➔ __________________________________________________________.

11. “If the weather is fine, I will go on a picnic with my friends,” she said.

➔ __________________________________________________________.

12. “What would you bởi if you had three days off ?” I asked him.

➔ __________________________________________________________.

13. “If you had listened khổng lồ my advice, you wouldn’t have made such a big mistake.” Julia said lớn LiLi.

➔ __________________________________________________________.

14. “I’m sure she will help you if you ask her.”, he told me.

➔ __________________________________________________________.

15. “I will be surprised if Mary doesn’t pass the exam.”, our teacher said.

➔ __________________________________________________________.

II. Tìm với sửa lỗi sai trong số câu tường thuật, loại gián tiếp dưới đây

Salim told lớn Alice to lớn give her a hand. Cuong asked her whether did she like sports or not.Hoa promised her boy friend that she would expect to see him next Monday.Kim said her mother that she would visit her grandfather in Nha Trang the next day.Her father ordered her do not go out with him the day before.My neighbour told me that she will let me know as soon as she heard from him.The policeman asked Bob if he has really seen that happen with his own eyes.My father said that the xe taxi was coming now & asked if everyone was ready.Minh advised her husband don’ drink too much; however, he might chiến bại control of the car & have a bad accident.Tam told her boyfriend that she is very glad he had come & invited him to lớn sit down.

III. CHỌN ĐÁP ÁN ĐÚNG NHẤT

1. Harry said khổng lồ me, “If I were you , I would read different types of books in different ways.”

A. Harry advised me read different types of books in different ways.

B. I said khổng lồ Harry read different types of books in different ways khổng lồ me.

C. I read different types of books in different ways lớn Harry as he told me.

D. Conan advised me lớn read different types of books in different ways.

Xem thêm:

2. Shall I make you a coffee?” Jan said to the lady.

A. Jan wanted khổng lồ make a coffee for the lady

B. Jan refused khổng lồ make a coffee for the lady

C. Jan offered khổng lồ make a coffee for the lady

D. Jan promised lớn make a coffee for the lady

3. Jun asked Ngoc why _________ the film on television the night before.

A. Didn’t she watch B. Hadn’t she watched

C. She doesn’t watch D. She hadn’t watched

4. Gin asked me _________ .

A. What time does the concert start B. What time the concert start

C. What time the concert started D. What time did the concert start

5. Yen said that she _________ there at noon.

A. Is going lớn be B. Going lớn be

C. Will be D. Can be

6. Jack asked me _________.

A. Where vày you come from? B. Where vì chưng I came from

C. Where I came from D. Where did I come from?

7. They said that their house had been broken into _________.

A. The two days before B. Two days ago C. Two days before D. Since two days

8. Peter said he was leaving for Paris _________.

A. Next week B. The week previous C. Following week D. The following week

9. The woman wonders _________ doing well at school.

A. Whether her children are B. If her children were

C. Her children were D. Her children are if

10. The man asked the boys _________ .

A. Why did they fight B. Why they were fighting

C. Why they fight D. Why were they fighting

11. Judy _________ going for a walk, but no one else wanted to.

A.admitted B. Offered C. Promised D. Suggested

12. When he was at Oliver’s plat yesterday, Martin asked if he _________ use the phone.

A. Can B. Could C. May D. Must

13. Tom said that thành phố new york _________ more lively than London.

A. Is B. Be C. Was D. Were

14. Sue was very pessimistic about the situation. I advised her _________.

A. No worry B. Not worry C. No to worry D. Not lớn worry

15. Someone _________ me there’s been an accident on the motorway.

A. Asked B. Said C. Spoke D. Told

IV. Xong các câu tường thuật, loại gián tiếp sau

1. “Where is my umbrella?” she asked.

➔ She asked _________________________________________________________ .

2. “How are you?” Martin asked us.

➔ Martin asked us _____________________________________________________ .

3. He asked, “Do I have to vị it?”

➔ He asked __________________________________________________________ .

4. “Where have you been?” the mother asked her daughter.

➔ The mother asked her daughter _________________________________________ .

5. “Which dress vày you lượt thích best?” she asked her boyfriend.

➔ She asked her boyfriend ______________________________________________ .

6. “What are they doing?” she asked.

➔ She wanted to know _________________________________________________ .

7. “Are you going to the cinema?” he asked me.

➔ He wanted to know __________________________________________________ .

8. The teacher asked, “Who speaks English?”

➔ The teacher wanted khổng lồ know ___________________________________________ .

9. “How vày you know that?” she asked me.

➔ She asked me ______________________________________________________ .

10. “Has Caron talked lớn Kevin?” my friend asked me.

➔ My friend asked me __________________________________________________ .

Đáp án bài xích tập Câu tường thuật, loại gián tiếp

I.

Tom told me that he had walked home after the event.Bin asked her if she enjoyed listening to music.She asked me if I could speak Vietnamese.She told me that she didn’t lượt thích that red cap.He told me he hadn’t finished his work.Linda told me that she must go home to make the dinner.My best friend told me that she/he had just received a postcard from her/his aunt.Nam asked his friend whether her/his sister and brother went lớn the same school.The photographer told him to give him a smile.My teacher told us not lớn discuss that question then.She said if the weather was fine, she would go on a picnic with her friends.I asked him what he would vày if he had had three days off. Julia told LilLi that she would not have made such a big mistake if she had listened to lớn her advice.He told me that he was sure she would help if I asked her.Our teacher said that she would be surprised of Mary did not pass the exam.

II.

told to lớn ➔ tolddid she lượt thích ➔ she likednext Monday ➔ the next Mondaysaid ➔ said to/tolddo not go ➔ not khổng lồ gowill let ➔ would lethas really seen ➔ had really seennow ➔ thendon’t drink ➔ not to dinkis ➔ was

III.

D 2. C 3. D 4. C 5. C 6. C 7. C 8. D 9. B 10. B 11. D 12. B 13. C 14. D 15. D

IV.

She asked me where her umbrella was.Martin asked us how we were.He asked if he had to bởi it.The mother asked her daughter where she had been.She asked her boyfriend which dress he liked best.She wanted to know what they were doing.He wanted to know if I was going lớn the cinema.The teacher wanted lớn know who spoke English.She asked me how I knew that.My friend asked me if Caron had talked to lớn Kevin.

Trên đấy là một số dạng bài bác tập về câu tường thuật mà chúng tôi đã tổng thích hợp được. Hy vọng những bài xích tập này đã giúp đỡ bạn nắm vững rộng về câu tường thuật. Chúc bạn làm việc tốt!